Miten Suomen hiihtokuningatar Kerttu Niskanen on kouluttautunut huipputason urheilijaksi? Monet tietävät hänet olympiamitalistina ja maailmancup-tason kilpailijana, mutta harvempi tuntee hänen koulutustaustansa ja valmennuspolkunsa. Kerttu Niskanen koulutus yhdistää perinteisen koulunkäynnin, urheilulukion, huipputason harjoittelun ja jatkuvan oppimisen – näin syntyy menestyksen kivijalka.
Lapsuus ja peruskoulu Vieremällä
Kerttu Niskanen syntyi vuonna 1988 Oulussa, mutta kasvoi pienessä Vieremän kunnassa, joka tunnetaan hiihtoperinteistään. Lapsuusvuosinaan hän kävi paikallista peruskoulua ja liittyi Vieremän Koitto -hiihtoseuraan, jossa hän sai ensimmäiset oppinsa kilpailullisesta hiihtämisestä. Jo varhain kouluaika nivoutui yhteen hiihtoharrastuksen kanssa, sillä Vieremän hiihtokulttuuri ja paikallinen urheiluseura tukivat nuoria lahjakkuuksia.
Sotkamon Urheilulukio
Teini-ikäisenä Niskanen siirtyi opiskelemaan Sotkamon urheilulukioon, joka tunnetaan hiihtäjien ja muiden huippu-urheilijoiden kouluttamisesta. Tämä urheilulukio mahdollisti yhdistämän lukiokoulutuksen ja tavoitteellisen harjoittelun. Sotkamon urheilulukio on osa Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiaa, joka tarjoaa maailmanluokan harjoitusympäristön maastohiihtäjille. Täällä Niskanen sai ensimmäisen kosketuksensa huipputason valmennukseen, fysiikkatestauksiin ja urheilutieteen uusimpiin metodeihin.
Jatko-Oppiminen hiihtouran ohessa
Vaikka hiihto oli aina pääroolissa, Niskanen ei jättänyt opiskelua taka-alalle. Hänen FIS-profiilinsa mukaan hän on ollut listattuna opiskelijaksi hiihtouransa ohella, vaikka tarkkaa tutkintoa tai yliopistoa ei ole virallisesti vahvistettu. Monet suomalaiset huippu-urheilijat suorittavat korkeakouluopintoja avoimen yliopiston kautta tai joustavilla urheilijoille suunnatuilla koulutusohjelmilla. On mahdollista, että Niskanen on opiskellut liikuntatiedettä, urheiluvalmennusta tai muuta hiihtouraan liittyvää alaa.
Harjoittelua vuokatin huippuympäristössä
Virallisen koulutuksen lisäksi Niskanen on saanut ainutlaatuisen koulutuksen urheilun ja valmennuksen kautta. Hän on harjoitellut vuosia Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa, joka tunnetaan maailmanluokan hiihtovalmentajistaan ja uusimmasta hiihtoteknologiastaan. Vuokatissa hän sai käyttöönsä:
- Korkeatasoiset hiihtotestaukset
- Urheiluravitsemus- ja palautumisohjelmat
- Analytiikkaan perustuvat harjoitussuunnitelmat
Tämä kaikki muodosti ”kenttäopetuksen”, joka oli elintärkeää hänen hiihtouransa kehitykselle.
Huippuvalmentajien opissa
Yksi merkittävimmistä koulutuksen muodoista Niskasen uralla on ollut hänen valmentajansa. Koko uransa ajan hän on saanut oppia useilta suomalaisilta hiihtovaikuttajilta:
- Jussi Piirainen (valmentaja 2017 asti) – ohjasi häntä juniorivuosista maailmancup-tasolle.
- Pekka Vähäsöyrinki (valmentaja 2017–2019) – hioi Niskasen tekniikkaa ja kilpailutaktiikkaa.
- Juho Mikkonen (2019–nykyisin) – hänen nykyinen valmentajansa ja aviomiehensä, joka tuntee parhaiten hänen vahvuutensa ja kehityskohteensa.
Niskanen on oppinut jokaiselta valmentajalta uusia menetelmiä ja strategioita, mitkä ovat auttaneet häntä kehittymään yhdeksi maailman parhaista hiihtäjistä.